Korona sürecinde zihin yorgunluğu ve uyku düzensizliği ne neden olan zihinsel deneyimlerimiz ve fiziksel beynimiz arasındaki ilişkiye kısaca bakalım.
Bu sıralar elimizi başımızın arasına alıp derin düşüncelere dalıyoruz. Yarın ne olacak? Ne yapacağım? Sonra ne olacak? Art arda gelen binlerce soru ve sonuç: zihnin yorgunluğu.
İçinizden şunu söyleyenlerin olduğunu biliyorum. “Gün içinde çok da bir şey yapmadım ama kendimi çok yorgun hissediyorum.”
Yorgun hissediyoruz çünkü ruh zihin beden birbirinden ayrı düşünülemez. Fiziksel olarak yorgun olmasan da düşüncelerin korkuların endişelerin seni yormaya yetiyor.
Kafanı kurcalayan her ne varsa düzene sokmalıyız.
Zaman bir insanın hayal edebileceği en büyük serüveni yani öz bütünlüğünü yeniden ele geçirme zamanıdır.
Eğer öz bütünlüğümüze sahip olmazsak hastalığa, çöküşe, depresyona, saldırganlığa ve dış dünyayla savaşmaya kadar gideriz.
Uyanık olduğumuzda beyin dalgalarımız, milyarlarca nöron birbiriyle karmaşık bir alışveriş içinde bulunur. Beyin gün içinde ne kadar etkinse geceleri de bir o kadar etkindir.
-Bu bilgiyle beyniniz hangi düşüncelerle ne kadar meşgul (etkin) bir kez daha gözden geçirmeliyiz.
Bu yüzden gün içinde kendimizi hapsettiğimiz düşünceler geceleri de etkisini sürdürüyor ve bunun doğal bir sonucu olarak da uyku bozukluğu/düzensizliği yaşıyoruz.
Bir çoğumuz için gece gündüz birbirine karıştı ve bir şekilde o uyku düzensizliği de yaşam kalitemizi etkilemeye başladı.
Halbuki uyku hali vücudunuzda sahip olduğunuz tüm şalterlerin kapanması gibi olmalıdır.
Kaliteli uyku sırasında da tüm nöronlar birbirleriyle senkron ve ritmik hareket ederler. Yani; sen uyu diye seni rahat ettirirler.
O zaman neler yapabileceğimize bir bakalım.
- Pozitif psikoloji der ki olumsuzlukları düşünmek yerine olumlu şeyler düşünmek insan psikolojini olumlu yönde etkiler.
- Pozitif Psikoloji hakkında detaylı bilgi almak için blog sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
Bu ne demek; covid 19 senden konfor alanını aldı aslında senin kontrolün dışında senin kendi konfor alanına hapsetti.
Bu varolan gerçek ( zihin yorgunluğu ve uyku düzensizliği) ve şu an kontrol edemeyeceğin bir şeyle mücadele etmek yerine başına gelen bu durumla neler yapabileceğine odaklanmak, alternatif üretmek zihnini yoran düşüncelerin prangalarından kurtulup olumlu yönleri görmeyi tercih etmek, eylemde bulunmak sana iyi gelecektir.
- Gerçekleri düşünmek için çok zamanımız var ama bütün günümüzü de bu gerçeklere odaklayarak harcayamayız değil mi?
O zaman kazanımlara bakacağız nedir bu kazanımlar. Camdan dışarıya baktın etrafı gözlemledin haberlere baktın gündemi takip ettin yemek yaptın sevdiklerinle paylaştın. Sohbet ettin kendini dinledin öğrendin kendini zorladın 5 sayfa daha okudun.
- Pozitif psikolojiye ucu dayandığı için önerebileceğim bir diğer aracı da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Çok sevdiğin bir ismi düşün ve o senin ikinci ismin olsun. Şu an sahip olmak istediğin ne varsa o koyduğun isme yükle. O, yani sen sahip olmak istediğin her şeye sahipsin.
Ne zaman bir umutsuzluk kapını çalsa kendine o isminle seslen ve sahip olduklarını hatırla.Bu sana kendini motive ve zinde hissettirecektir.
Bir kişinin gücü kendisine sahip olmasında ve kendisine teslim olmasında yatar.
Savaşma; ne kendinle ne dış dünyayla.
Kontrol edemediğin şeyle mücadele edemezsin. Ne olacaksa olacak ve sen aydınlık tarafı görmeyi seçersen çok da güzel olacak.
Hepimiz için huzurlu Uykular.