Koçluk bazen Keats’ ın gökkuşağına benzer “ne kadar tanımlamaya, tahlil etmeye, netleştirmeye ve anlaşılmasını kolaylaştırmaya çalışırsak o kadar eksiltir ve özünü kaybederiz” (David Clutterbuck ve David Megginson, 2017).
Koçluk Yaklaşımları
O: Bu boyutta “o” köşesi, gözlemlenebilir ve ölçülebilir verilere dayanan koçluk çalışmaları ve sonuçlarına dayanma eğilimindedir. Koçluk etkileşimlerinde güvenilir olabilecek etkili teknikler arıyorlar.
Ben: Koç ya da danışanın katılımını ve geri bildirimini temel alarak seansı birlikte nasıl geçirdiklerine odaklanır. Koçluk seansını tecrübe edinen kişinin izlenimi, bakış açısı ve değerlendirmesine öncelik vererek tamamlanan bir seansta koç ve danışanın seans katılım tecrübesini tanımlar. Bu köşede Ben-ötesi gibi bakış açıları değerlidir, çünkü koçluktaki insanlar için neyin önemli olduğunu daha iyi anlayabilirler.
Biz: Bu boyutta, “biz” köşesine yaslanan yaklaşımlar dilin olayları ve deneyimleri yorumlama şeklimizdeki rolünü ve bu yorumlar üzerinde etkisi olan tarihi ve kültürel bakış açılarını vurgular.
Onun: Bu boyutta, koçlukta “kendi” köşesinden sistemik bir yaklaşımı savunanlar, koçluk sürecini etkileyen faktörlerin karmaşıklığı konusunda bir farkındalığın önemini vurgulamaktadırlar.
Koçluk tekniklerinde göz önünde bulundurulması gereken dört boyutlu yaklaşım ele alınmıştır.