ŞİRKETİNE NE KADAR KOÇLUK KÜLTÜRÜ İSTİYORSUN?
Koçluk Kültürü
Koçluk Kültürü Yaratmak
Sorunun biraz absürt göründüğünün farkındayım ancak konu koçluk kültürü ve değişimse derinlemesine düşünülmesi gereken asıl soru budur. Çünkü, Koçluk kültürü yaratma süreci talepkardır. Yaşayan bir koçluk kültürü ise talep etmekten çok daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu nedenle zamanınızı ve enerjinizi en başından doğru yönetmeniz için koçluk kültürünü şirketinize entegre etmeden önce bir round table oluşturmanızı ve aşağıdaki soruları ister benimle ister bensiz tartışmanızı istiyorum.
-
Koçluk Kültürünü hayata geçirmenin riskleri neler?
İstediğinize sahip olmanın mutluluk getireceğinin garantisi yoktur. Mesela şirket kültüründe açıklık değeri temel değer olan bir kurumun koçluk kültürüne sahip olmak istemesi bazı koşullarda yetmez. Örneğin; “strateji geliştirme” toplantısında çalışanlardan gelen alternatif çözümlere hiç de öyle değil, sanmıyorum diyen bir CEO sadece kendi fikirlerini beyan ederek ancak yeni fikirlere yer vermeyerek toplantıyı sürdürdüğünde ve yine toplantıyı sadece kendi düşüncelerine paralel kapattığında koçluk kültürü bu beklentileri karşılamayacak ve birincil değerine sahip çıkmayan bu yaklaşımla karşılaşıldığında çalışanları ve yönetimi mutlu etmeye yetmeyecektir.
-
Kültürü hayata geçirmek için nelerden vazgeçebileceksin?
Zaman, enerji, para…Zaman ve enerji koçluk kültünün oluşturulmasında en temel ihtiyaçlardır. Ne yapıldığı ve neden yapıldığı hakkında derinlemesine düşünmek için çalışanlar ve işlerin öncelik sıralaması yoğun olandan etkili olana kaymalıdır. Bu nedenle şirket içerisinde nelerden vazgeçilebileceği kültür değişim hamlesini başlatmadan önce ön görülmeli ve değerlendirilmelidir.
- İşletmemizdeki bir şirketin önümüzdeki 10 yıl içinde ayakta kalması ve gelişmesi için ne tür bir kültüre ihtiyacı var?
- İşletmemizin mevcut ve potansiyel rakiplerinden ne kadar farklı olmasını istiyorsun?
- Bu farklılaşmanın kaynağı ne olmalıdır? Uzun vadeli rekabet avantajımızı koruyabileceğimize inanıyor muyuz?yoksa kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, “çalışanlarımızın olağanüstü performansı” aracılığıyla müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor mu?
- Kültürde ne kadar değişikliğe girişebiliriz? Bizi nereye götürürse götürsün bu yolu takip etmek için direnmeye hazır mıyız?
David Clutterbuck ve David Magginson’un Making Coaching Work kitabından faydalanabilirsiniz.
Koçluk kültürü yaratmak kurum içi çözümler sunmak ve bireysel hedeflerinizi kurum hedefleriyle bir araya getirip arzu edilen hedefe ulaşmayı teşvik etmek için info@sevdeisteyin.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Başarılar,
Sevgiler.
PCC Sevde İsteyin