Demirleme Tekniği

Demirleme Tekniği Anchoring- (Çağrıştırıcılar)

Kendi Hayatının Koçu Ol
Demirleme Tekniği Anchoring- (Çağrıştırıcılar)
Kendin ya da bir başkasının düşüncelerini ve duygularını kontrol etmek istediğin zaman uygulayacağın teknik:
Demirleme Tekniği Anchoring- (Çağrıştırıcılar)

Bir sunum yaparken özgüvenini arttırmak, instagramdan kötü bir yorum aldığında sinirlerini yatıştırmak, trafikte yapılan hatalı bir sollamada öfkeni dindirmek istediğinde bu tekniği hayatına geçirirsen sonucuna şaşıracaksın.

Sana söz veriyorum bu araç azimle denersen işe yarıyor.

Psikolog Daniel Kahneman ve Bilişsel Bilimci Amos Tversky ortaya attıkları demirleme etkisini,

1974 yılında yayımlanan “judgment under uncertainty: heuristics and biases” adlı makalelerinde yer verdikleri bir deney ile göstermişlerdir.

Sezgilerimiz yoluyla seçenekleri değerlendirdiğimiz anlarda devreye giren ve zihnimizi yanıltarak bizi mantıklı olandan ziyade

bildiğimiz ya da seçimimizin hemen öncesinde bize verilen bir bilgi ile arasında bağ kurduğumuz

seçeneğe yönlendirmesine Demirleme Etkisi denir.

Kendin ya da bir başkasının düşüncelerini ve duygularını kontrol etmek istediğin zaman bu tekniği uygula: Demirleme Tekniği Anchoring- (Çağrıştırıcılar)
  1. Bir uyarıcı gibi görsel, işitsel veya dokunsal bir şeyin gerekli bir tepkiyi tetiklemek için kullanılması, Demirleme sürecini destekler.
  2. Demirleme, bilinçli ya da bilinçaltında, pozitif ya da negatif, doğal olarak ortaya çıkmış ya da sonradan inşa edilmiş olabilir.

Demirleme süreci şu şekilde sıralanabilir:

İsteneni ortaya çıkarın:

Arzu ettiğin durumun tam olarak ne olmasını istediğini ve ne yapmak istediğini zihninde görselleştir.

Durumu sabitleyin:

İstediğiniz durumdayken nasıl hissettiğinle ilişkilendirebileceğin bir uyaran (görsel, işitsel veya dokunsal veya bunların kombinasyonunu) seç.

Bağlantıyı (Demirlemeyi) test edin:

Demirlediğin durumdan ayrıl ve istenen durumla tamamen bağlantısız bir şey düşün veya yap. Sonra demirlediğin duruma geri dön.

Kullanılacağı zamanı öngörün:

Arzulanan durumu deneyimlediğin bir anı hayal et. Durumla başa çıkmak için demirlemenin yeterli olup olmadığını kontrol et.

Eski ve geçmiş zamandan gelen olumsuz duygular ve istenmeyen davranışlar uyandıran durumları yok etmek için de bu tekniği kullanabilirsin.

NASIL UYGULARIM?

  • Dikkatinin dağılmayacağı ve rahatsız edilmeyeceğin huzurlu ve sessiz bir alan bul.
  • Uyaranlardan birini seç (dokunma, hissetme, görme, koklama vb.) ya da bunların kombinasyonuyla oluşturduğun bir şeyle demirlenebilirsin/çağrışım yapabilirsin.
  • Sen de olumlu duygu uyandıran pozitif bir şey düşün. Düşündüğün olumlu şeye odaklan ve sana nasıl hissettirdiğini gözlemle. Sanki televizyonun ses ve rengini düzeltiyormuşsun gibi. Bu gözlem içerisinde olumlu düşüncelerine odaklanarak parmaklarının baskı yoğunluğunu biraz daha arttırmaya başla. Çağrıştırmayı bu şekilde harekete geçireceksin.
  • Başarıyla tamamladığım bir işi ya da huzurlu hissettiğim bir anı bu hareketinle eşleştir ve o an’a bir cümleyle başlık at. “başardın” “işte bu” gibi.  Eğer bu kelimeler ve davranışla çağrıştırma seni arzu ettiğin yere götürüyorsa şimdiki durumuna geri dön.
  • Eğer arzu ettiğin düşünce ve duygudaysan demirlemeyi başarıyla gerçekleştirdin demektir. Bu şekilde görsel, işitsel, dokunsal uyaran/çağrıştırıcı aynı yere kodlanmış oldu.
  • Eğer değilsen bu işlemi 4-5 kez daha dene. Her seferinde duygularının yoğunluğu yükselecektir. Her seferinde aynı noktaya bastır ve aynı ses tonuyla ‘başardın’ ya da ‘işte bu’ de. Parmağını her ne zaman aynı şekilde bastırsan başardın’ ya da ‘işte bu’ dersen aynı olumlu ruh haline gireceksin.
  • Eğer yine olmazsa çağrıştırma için farklı bir uyaran belirle ve yine aynı süreci tekrarla.
  • Eğer ilk seferde başarılı olursan şanslısın. Şayet ilk denemende olmadıysa olana kadar denemeye devam etmelisin. Duyusal deneyim ne kadar keskin olursa, o kadar az tekrara ihtiyacın olacak.

Kendi Hayatının Koçu Ol.

  1. Benim için uygun olan bir demirleme bulabildim mi?
  2. Danışanıma hayatını kolaylaştırması için demirleme yolu bulmasına cesaretlendirebilir miyim?

Referans:

Satir, V. (1988) The New People Making. Palo Alto. CA:  Science and Behaviour Books.

https://www.amazon.co.uk/Little-Book-Big-Coaching-Models-ebook/dp/B00U69SGPG

Alternatif okuma için: The Little Book of Big Coaching Models

Koçluk Talep Formu